SEO hataları dijital varlığınız için önemli bir tehdittir. Bu yüzden SEO konusunda yapılan hataların neler olduğunu bilip onlardan kaçınmanız gerekir.
Sitenizin organik trafiği yeterli değilse ve bunun sebebini bulamıyorsanız muhtemelen problemin altında yatan şey, aşağıdaki faktörlerden biridir. En yaygın SEO hataları ve bunlara karşı neler yapılması gerektiği yazımızın devamında ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.
İçeriklerin Yeteri Kadar Uzun Olmaması
Uzun içerikler yazmak ve bunu yaparken anahtar kelime yoğunluğunu iyi ayarlamak SEO yolunda hızla mesafe katetmenizi sağlar. Ancak spame düşmek emeklerinizin boşa gitmesine yol açacağından, anahtar kelime kullanımını abartmamanız önemlidir.
Google gelişmiş bir yapay zekâ algoritmasına sahiptir. Fakat bununla birlikte sayfaların içeriklerini anlama konusunda bazen pek başarılı olmadığı söylenebilir. Onun için sayfanın neyle ilgili olduğunu ona sıklıkla hatırlatmak lâzımdır. Bu da anahtar kelimelerin yerli yerinde kullanılmasıyla mümkündür. Makaleler LSI ve SEO uyumlu olarak yazılmalıdı
Link Yapısının Bozuk Olması
Bağlantıların doğru optimize edilmemesi de SEO konusunda yapılan bir başka yanlıştır. Botlar web sitelerini tarar ve yönlendirilen linkleri izler. Kırık linkler sitenizin itibarını zayıflatır ve kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler. Bu bağlantılar Screamingfrogveya Google Search Console üzerinden tespit edilerek düzeltilmelidir.
Sayfalarda Birden Fazla H1 Etiketi Kullanmak
Her sayfa belirli bir bilgi hiyerarşisine sahip olmalıdır. H1 de bu hiyerarşinin olmazsa olmazlarındandır. Başlık etiketleri yazının arama motorları tarafından anlaşılmasını ve bilginin bölümlere ayrılmasını kolaylaştırır. H1, sayfanın temel amacına vurgu yapan bir etikettir. Öteki başlıklar ise H1’i destekler.
Yani sayfanın başında H1, içerikte ise diğer H etiketleri düzene uygun şekilde kullanılmalıdır.
Sayfalarda Meta Açıklamasına Yer Vermemek
Meta tanımlamaları Google sıralamaları için vazgeçilmez bir unsur değildir. Fakat yine de SEO alanında değer gördüğü söylenebilir. Meta description içeriklerin kısa reklamıdır. Sitenin tıklama alabilmesi için açıklama ilgi çekici olmalıdır.
Resimlerde Alt Etiket (Alternatif Metin) Olmaması
Arama motorları, görüntülerin neyle ilgili olduğunu anlayabilmek için alt etiketlerinden faydalanır. Bunların eklenmemesi; görsel SEO için bir eksikliktir. Bing Görseller ve Google Görseller’den de trafik almak istiyorsanız buna dikkat etmeniz gerekir.
Kopya Sayfalar
Çift içerikler sitenizin sıralama kaybetmesine yol açar. Siteye eklenen her içerik benzersiz olmalı; tekrarlayan yayınlardan kaçınılmalıdır. Kopya içerik sorununu meydana getiren sayfaların indexlenmesi Robots.txt ile engellenmelidir.
HTTPS Protokolü Kullanmamak
HTTPS Google sıralama faktörlerinden biridir. Web sitesinin güvenilir olduğunu gösteren unsurların başında HTTPS protokolü gelir.
Uzun Başlıklar
Başlık karakter sayısının 70’i geçmemesi önerilir. Uzun başlıklar SEO için uygun değildir. Temel anahtar kelime başlıkta geçirilmeli fakat birçok anahtar kelime eklemek amacıyla gereğinden fazla uzun başlıklar kullanmaktan sakınılmalıdır.
Dışarıdan Çekilen Bozuk Görseller
Görüntülerin olması gerektiği yerde boş kutuların olması kullanıcıların hiç hoşuna gitmez. Farklı bir internet sitesine otomatik olarak bağlanmanın sonuçları iyi olmayabilir. Dış sitelerdeki görseller üzerinde bir kontrolünüz olamayacağı için, olumsuz sonuçlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksektir.